2012-04-05 | 12:05:00

Ägg till påsk.

Så var det dags för påsk och all denna äggätning. Vi svenskar trycker i oss enorma mängder ägg under påsk. Under påskhelgen äter vi ungefär 6 miljoner ägg i T I M M EN !!

Därför vill jag vädja till er att tänka er för innan ni köper er äggförpackning. Köp för i hela världen INTE ägg från burhöns. De hönsen lever ett liv som vi inte ens vill våran värsta fiende.

Burhönsen lever på en ytan som inte är större än ett A4 ark per individ. Buren är ca 2 dm hög i tak och i varje bur sitter det mellan 8-10 hönor. Som in säkert förstår finns det inte plats för någon utav dem att kunna röra sig fritt, sprätta eller ens sträcka ut vingarna. Burhöns tappar ofta sina fjädrar, samt att de skaver av all befjädring runt halsen i sina försök att ta sig ur buren. Och ja, det finns fortfarande över två miljoner hönor i Sverige som sitter i bur.

Sen finns det ju ägg märkta med frigående inomhus. Visst kan dessa ägg ses som mycket bättre är buräggen. Dock lever dessa höns i stora stallar, med hög ljudnivå och dammiga miljöer. Upp tio nio hönor trängs per kvadratmeter i dessa stallar och de flesta får aldrig i hela sitt liv vistas ute.

500 000 av det totala antalet värphöns som finns i Sverige är KRAV-höns. KRAV-hönor får vara utomhus på sommaren, de har lite plats per höna och de får ekologiskt foder. Grupperna får inte vara större än 3 000 individer.

Så visst finns det fortfarande en hel del kvar att göra när det gäller Sveriges äggproducering, men i mina ögon är då KRAV-ägg det bästa alternativet som finns idag.





Så jag ber er faktiskt att tänka både en och två gånger innan ni handlar era ägg igen. Det kanske kostar någon krona mer, men ärligt talat kommer det verkligen att märkas i plånboken. Och även om ni kanske inte brinner för djurens välmående på samma sätt som jag gör, så kan ni väl göra en god gärning och lägga om era äggvanor. De är faktiskt levande individer, med behov och känslor.
Sanningen är den att så länge det finns folk som köper ägg från hönor i bur, ja så länge kommer de att fortsätta finnas.


Kommentarer
T skrev:

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?ArticleId=6833907



Spana in dom här stackars 15000 hönsen, vilket space dom har, rede och sittpinne. Underbart liv för en frigående höna eller? Riktigt mysigt.

Ve jag föraktar de obrydda som köper icke eko ägg och de som köper danskt fläskkött

2012-04-06 | 09:22:43
URL: http://theressorvag.blogg.se/
Sofia - ett bättre du skrev:

Jättebra atta du tar upp det här. Vi köper alltid ekologiska ägg, lätt värt den där extra kostnaden!!

2012-04-06 | 16:45:42
URL: http://ettbattredu.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback