2012-12-16 | 18:39:26

Saffransfudge.

Jag hade inte tänkt göra så mycket julgodis i år. Främst för att det ofta blir kvar en hel del efter jul. Själv är jag inte så förtjust i knäck och fudge, och ja man kan ju inte trycka i sina nära och kära hur mycket som helst.
Men samtidigt så finner jag det väldigt trivsamt att göra godiset. Tar inte alltför lång tid (även om det är väääääldigt tålamodsprövande för en rastlös själv att koka tex. kola) och det är roligt att prova på nya sorter.
I år har jag hunnit med chokladkola, mjölkchokladfudge, daimtryffel, saffransfudge, mammas knäck, lakritskola, saffranskola med choklad, vit ischoklad med saffran, mintchoklad fudge.
 
Kommer dela med mig av recepten eftersom och vi börjar med saffransfudgen.
 
1 burk kondenserad mjölk.
500 g vit choklad.
0,5 g saffran.
25 g smör.
2 dl pistagenötter.
Florsocker.
 
1. Smält samman kondenserad mjölk, choklad och saffran över ett vattenbad. Rör sist ut smöret så att massan blir glansig och fin.
2. Bred ut på ett bakplåtspapper, eller som jag gör, häll den i en engångsform med lock. Strö över nötterna och låt stelna över natten.
Pudra florsocker över fudgen och skär med en vass kniv i bitar.
Fudgen går bra att frysa.
 
Jag modifierade dock receptet lite. Det kändes som väldigt mycket choklad. Och eftersom jag har ett annat recept på fudge med kondenserad mjölk från Nigella, och där används bara 300 g choklad så kände jag att jag kunde minska ner den mängden. Vill inte heller att den vita choklad ska ta över och överskugga saffranssmaken. Så jag tog runt 350 g choklad.
Sen uteslöt jag nötterna då det kommer finnas allergiker med mig på julafton.
Tyvärr ingen bild ännu då den åkte in i kylen direkt och inte kommer skäras upp förrän i morgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback