2011-03-02 | 10:48:37

Patrik Sjöberg, 3.50.

Sovit riktigt gött i natt. Men vaknar med träningsvärk (!!) i ryggen. Hm kan jag ha en sådan tur att mina muskler tränar sig själv när ja sover ?? :).

Föreläsningenigår var bra, Mental träning- från tanke till handling.
Visste ni tex. att man har gjort grundläggande tester på Patrik Sjöberg, och kommit fram till att han rent fysiologiskt skulle kunna hoppa ungefär 3,50 i höjd.
Nu är det ju så att hjärnan inte uppfattar det som särskilt logiskt och därför kommer inte Patrik, eller någon annan för den delen att hoppa så högt, men det är lite facinerande att han skulle egentligen klara av att hoppa dryga metern över dagens världsrekord.

För att kunna lyckas med något i verkligheten, så måste man först kunna göra sig en bild av det i huvudet.

Alternativet är att inte göra några bilder alls, vilken vi människor i princip aldrig kan åstakomma.
Man har sett några få tillfällen då människor lyckats utföra handligar utan att först göra sig en bild.
Som ex. när en mamma ser sitt barn fastklämd under tex. en bil. Mamman rusar fram och lyfter upp bilen, vilket egentligen inte ska vara möjligt.
Men skulle hon i detta skede börja tänka "hm jag väger 50 kg, bilen väger 800 kg, hm undrar om det går" så skulle hon aldrig ha lyckats med att rädda sitt barn. Så denna gången handlar kroppen utan att hjärnan hunnit fundera.
Dock finns det ju anledningar till att vi först gör bilder i huvudet och beräknar om handlingen är möjlig, om vi skull gå runt och kunna lyfta bilar och annat så skule vi förmodligen sita sönder kroppen.

Här finns det ju dock stora möjligheter att kunna påverka sitt sinne till att göra saker som man vill. Att aktivt välja en målbild som man pepprar sin hjärna med, gör att man tillslut kan lyckas med den.
Det är så de stora idrottstjärnorna gör, de sig sig själv tex. göra ett perfekt hopp redan innan de gör det.
Detta gäller ju inte bara om man idrottar, man kan se sig själv lyckas fantastiskt bra på den dära arbetsintervjun man ska på, eller bara ngt så enkelt som att innan man somnar se framför sig hur bra man kommer må i morgon då man vaknar.

Grunden i mentalträning är avslappning, när man är avslappnad så är det så enormt mkt lättare att påverka sitt sinne. Man har även sett att ca. 30 minuters avslappning ger mer effekt på koppen än flera timmars sömn !!
Har man svårt att varva ner på kvällen så kan avslappning vara ett sätt att komma ner i varv, kanske rentav somna.
Det finns många olika sätt, jag själv har jobbat mkt med skivor där det är lugn musik och jag blir vägledd av en röst. Andra kanske tycker detta är jobbigt och föredrar enbart musik. Det får man känna efter själv.

Ett tips är att gå in på www.ettlivibalans.se !!


I nästa inlägg ska ni få veta varför man inte ska tänka "jag ska INTE".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback