2012-12-30 | 20:38:12

Hej där.

 
Jag har inte gått i ide, eller försvunnit från jordens yta. Det var dock nära att jag drunknade i alla klappar på julafton !!
Det är bara det att det har varit så sjukt mycket på sista tiden. Visst var jag ledig juldan och annandagen, men då ville jag bara var och ta det lite lugnt efter julhandeln. Sen blev båda hundarna rejält magsjuka och det blev inte många timmars sömn de nätterna.
Senaste veckan har jag jobbat som en gnu, inte för att jag riktigt vet hur en gnu jobbar men jag tror de jobbar mycket och hela tiden, och jag ska jobba två dagar till innan jag får en ledig dag. Långa dagar, många kvällar gör att energin inte räckt till för att blogga. Mamma passade även på att fylla år i fredags så efter att jag slutat klockan 22.00 åkte jag dit för att säga grattis, och stjäla mig en kram eller två.
 
I morgon är det alltså sista dagen på 2012. Om andra är Grinchen när det gäller jul, så kan jag näääästan ta på mig den rollen när det gäller nyår. Jag tycker den dagen mest skapar ångest och besvär. Vart ska man vara, vad för himla fancy stuff ska man äta osv. osv. Men dagen kommer ovasett vad jag tycker så det är bara att gilla läget.
 
Idag slutade jag faktiskt redan klockan fem, så jag hade lite energi kvar när jag kom hem. Passade på att baka lite, saffranskladdkaka med vit choklad finns just nu i ugnen. Och klockan ringde precis, så jag ska gå och ta ut kakan.
Ett längre inlägg om julen kommer senare !!
 
Fick de sötaste grytvantarna ever av mamma i julklapp. De är i silikon är är riktigt smidiga.

2012-12-24 | 08:29:38

24 december.

Så var det då julafton. Denna dagen som man väntat på och förberett sig för under hela december.
Igår efter en galet hektisk dag på jobbet så åkte jag ut till Tommy och Elin för lite uppesittar-mys. Vi spelade Bingo och surrade. En "dutt" ifrån att vinna 75 000 kr var både jag och Rasmus, men det förblev en dröm.
 
Vi pratade en del om minnen från tidigare jular, hur man firade som barn, vad man har haft för traditioner och vilka nya man har skapat sig.
Julen är den tid då jag känner att man kan göra lite som man vill, skapa nya traditioner och göra julen till sin egen.
 
Något som jag börjat med de senaste åren är att kliva upp lite tidigare och ta med mig mina lurviga ut på en lång, härlig morgonpromenad. Även som idag då det är -20 grader kallt ute, så njuter jag.
Det känns som om världen, julen är vår. Magin finns kvar, innan alla besvikelser. För de kommer, inte för att man fått för lite, eller fel julklappar. Men kanske över släktingar som grälar, stressen, att inse att den där Astrid Lindgren julen bara är en illusion.
Innan allt detta, då gatorna är tomma, det är fortfarande mörkt ute. Tassar som trampar i snön, tankar som flyger fritt. Allt är möjligt och det är bara vi.
Det mina vänner, är numera min favoritstund på hela julafton.
 
 

2012-12-23 | 10:33:00

Daimtryfflar.

Lite mera julgodis kommer här. Dessa gjorde jag med min kära mor i åtanke, hon gillar nämligen allt som har med Daim att göra.
 
Daimtryfflar.
Ca. 30 st.
1 dl vispgrädde.
50 g smör.
250 g hackad mörk choklad, 70 %.
100 g färskost.
100 g daim.
Kakao att rulla tryfflarna i.
 
1. Värm grädden och smöret i en kastrull. Låt koka upp så att smöret smälter.
2. Ställ kastrullen åt sidan och rör i chokladen. Låt chokladen smälta helt, vispa sedan slätt.
3. Rör i färskosten. Låt svalna i 15-20 min.
4. Hacka daimen fint och tillsätt den i chokladsmeten. Låt allt svalna i någon timma.
5. Forma runda tryfflar och rulla dem sen i kakao. Förvara tryfflarna i kylskåp.
 
 

2012-12-23 | 07:32:32

23 december.

Dan före doppare dan är här.
Visst har hela december gått i en rasande fart ??
Alla klappar är inköpta, maten planerad och sista ljuset är tänt.
En arbetsdag kvar, sen får jag mig lite julledighet.
Ikväll blir det uppesittarkväll hos kusin med familj, och i morgon är det jul hos moster Vivi.
Har inte kunnat sova i natt, som alltid när jag har mycket i huvudet. Trots detta känner jag mig hyfsat pigg.
 
Ska slå in några till julklappar innan jag beger mig mot jobbet.
Undrar om det fortfarande är galet kallt ute ??

2012-12-22 | 21:35:48

Tråkmånsar.

Ni är lite tråkiga. Mellan 60-80 st är in här och kollar på dagarna, men inte en enda har orkat skriva vad ni MÅSTE ha på julbordet.
Kom igen nu, annars tråkar jag också ihop !!

2012-12-20 | 16:14:00

Världens bästa chokladkola.

Yes, den heter så och kommer från Söta sakers kokbok.
 
50 g smör.
3 dl strösocker.
3 dl vispgrädde.
1 dl ljus sirap.
100 g mörk choklad med minst 70% kakaohalt.
 
1. Koka smör, socker, grädde och sirap i en stor kastrull tills smeten klarar ett kulprov.
2. Hacka chokladen. Ta chokladen från kastrullen från värmen och blanda ner choklad. Rör om tills chokladhacket har smält och blandat sig helt med kolan.
3. Häll genast ut smeten på ett bakplåtspapper och skär den i rutor när den stelnat något.
4. Förvara kolan i burk med lock.
 

2012-12-20 | 10:07:28

Salta lakritskola.

 
Bråda dagar så det blir inte så mkt uppdatering här.
Men kommer försöka bjuda på lite recept iallafall. Idag kommer lite tips på godis,de kommer båda från den underbara kokboken från Söta Saker som jag fick i födelsedagspresent.
 
Det första är på Salta lakritskola, ett recept som blev väldigt populärt hos arbetskamraterna.
 
2 dl hårda lakritskarameller (tex. Turkisk peppar, jag tog en hel påse).
2 dl grädde.
2 dl strösocker.
2 dl sirap.
 
1. Krossa karamellerna grovt. Jag använde mig kettelbell, funkade perfekt !!
2. Blanda alla ingredienser i en kastrull, rör om och koka under omrörningen tills smeten klarar ett kulprov. Häll upp i knäckformar och låt i svalna. Förvara i kylskåp.
 
Perfekt karamellkross.

2012-12-19 | 23:36:27

Sömnlöst.

Idag har jag besökt en by som ger mig ont i magen.
Jag har i princip allt klart innan julen. Ska bara slå in alla klappar.
Jag har hälsat på mormor och jobbat.
Nu sitter jag på golvet, dricker te och har slagit in två saker.
Behöver sova.


2012-12-18 | 23:58:57

För bra.

 
Att bara få sitta ner, över en kopp te surra om allt och ingenting. Kanske dela med sig av saker som man inte hade tänkt, men som ändå känns så bra att säga.
Komma hem full av energi, glömt att det dåliga och nästan vara lite för "bra" i sinnet.
Fler kväll som denna tack.
 
 

2012-12-18 | 17:51:50

Det har bara börjat.

Phu veckan har bara börjat och jag är redan helt slut. Inte för att vi har haft galet mycke på jobbet idag, men bara vetskapen om att det till helgen kommer vara fullt kaos drar energi.
Jag har julhandlat del ett idag. Saker som inte kommer behöva bättre datum och så. Del två blir på fredag, hur jag ska hinna med det när jag jobbar 8-18. Jaja, det får lösa sig. Då ska jag handla resten, typ grönsaker. För mig blir det ju inte så mycket julmat som behöver handlas. Jag handlar till det jag ska bidra med på julbordet, mina två pajer samt till mitt eget lilla julbord. Det är skönt att inte behöva stå och trängas för att finna den perfekta skinkan eller hitta rätt sorts sill.
 
Ska precis sätta mig i bilen och åka för att hälsa på Elin. Det blir nog en hel del surr, eller det är iallafall vad jag hoppas på.
 
Hare gött !!
 
Lite senare hade jag tänkt bjuda på receptet till lakritskolan jag gjorde för ett tag sen.

2012-12-18 | 05:41:46

Full fart mot Japp.

 
Så var det full fart, inte bara mot helgen, utan mot julafton.
Har ingen ledig kväll före den 24:e, eller ok idag jobbar jag förmiddag men då ska jag träffa Elin ikväll. Sen är det jobba som gäller, och på lördag ska jag göra pajer och lite annat till julafton.
Så nu gäller det att vara organiserad och planerad. Ska handla delar av det jag behöver redan idag, vissa saker behöver man inte tänka på om det är bra datum eller inte. Resterande skall inhandlas på fredag, tillsammans med resten av världen.
 
Kan bli rätt tyst här på bloggen ett tag, men ska försöka kasta in en del recept och kanske lite bilder.
Här kommer iallafall ett busenkelt julgodisrecept som jag hittade på Matplatsen och provade på igår.
Fast jag gjorde Marsgodiset med Japp istället och det gick lika bra det !!
 
Marsgodis (Japp).
Ca. 25 st.
 
90 g smör.
4 Marsbars.
50 g Rice Krispies.
 
1. Smält ihop Mars och smör på svag värme. Kan ta ett tag innan det hela "går ihop".
2. Tag av kastrullen från plattan och rör ner Rice Krispies. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna.
KLART !!
 

2012-12-17 | 09:46:06

Last.

Sista lediga dagen innan julafton. Blir ett besök i grannstaden samt lite doings här hemma.

Kan ni fatta om EN vecka är det julafton !!


2012-12-16 | 23:31:27

Brödbak.

I did it !!
Jag provade att baka bröd som ska jäsas ordentligt, arbetad bra och vara i ugnen länge.
Resultatet, ja det ser då iallafall ut som bröd, haha. Men bäst är ändå känslan av att det inte blev totalt platt fall.
Recept och sånt kommer sen.
Förste provsmakaren spottade inte ut sin bit !!


2012-12-16 | 18:39:26

Saffransfudge.

Jag hade inte tänkt göra så mycket julgodis i år. Främst för att det ofta blir kvar en hel del efter jul. Själv är jag inte så förtjust i knäck och fudge, och ja man kan ju inte trycka i sina nära och kära hur mycket som helst.
Men samtidigt så finner jag det väldigt trivsamt att göra godiset. Tar inte alltför lång tid (även om det är väääääldigt tålamodsprövande för en rastlös själv att koka tex. kola) och det är roligt att prova på nya sorter.
I år har jag hunnit med chokladkola, mjölkchokladfudge, daimtryffel, saffransfudge, mammas knäck, lakritskola, saffranskola med choklad, vit ischoklad med saffran, mintchoklad fudge.
 
Kommer dela med mig av recepten eftersom och vi börjar med saffransfudgen.
 
1 burk kondenserad mjölk.
500 g vit choklad.
0,5 g saffran.
25 g smör.
2 dl pistagenötter.
Florsocker.
 
1. Smält samman kondenserad mjölk, choklad och saffran över ett vattenbad. Rör sist ut smöret så att massan blir glansig och fin.
2. Bred ut på ett bakplåtspapper, eller som jag gör, häll den i en engångsform med lock. Strö över nötterna och låt stelna över natten.
Pudra florsocker över fudgen och skär med en vass kniv i bitar.
Fudgen går bra att frysa.
 
Jag modifierade dock receptet lite. Det kändes som väldigt mycket choklad. Och eftersom jag har ett annat recept på fudge med kondenserad mjölk från Nigella, och där används bara 300 g choklad så kände jag att jag kunde minska ner den mängden. Vill inte heller att den vita choklad ska ta över och överskugga saffranssmaken. Så jag tog runt 350 g choklad.
Sen uteslöt jag nötterna då det kommer finnas allergiker med mig på julafton.
Tyvärr ingen bild ännu då den åkte in i kylen direkt och inte kommer skäras upp förrän i morgon.

2012-12-16 | 10:50:55

Guldskimrande my ass.

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Advent är inte alltid guldskimrande och vackert.
Igår skulle jag klä granen, men det gick inte alls. Fel lampor, trasig gran och ornaments som bara blev fel. I vanliga fall brukar jag bara kunna "se" vart allt ska sitta och då passar de perfekt där. Igår gjorde jag om granen tre gånger !! Men först fick jag ett breakdown och sket i allt en stund. Hade jag varit en som använt mig av svordomar så hade det nog kommit en hel ramsa.
Nu står dock den sketna saken grön och grann.

På morgonen har vi trotsat snöstormen ( bor man i Norrland så får man säga snöstorm) och varit ute på en promenad. Oplogat och snörök, men det var skönt med lite frisk luft. Känns som om det mest kommer bli innepyssel idag. Kanske lite bakning, julgodis och lite bröd.

Trevlig tredje advent !!


2012-12-15 | 01:09:43

Up all night.

Hur jag ska lyckad somna ikväll är en gåta. När man jobbar till tio så är man lätt uppe i varv när man kommer hem.
Just nu är jag alldeles för pigg för att ens tänkta på att gå i säng. Då kommer jag bara ligga och snurra.
De senaste kvällarna har jag suttit och grubblat på mitt julbord, men jag är i princip klar med det också. Så jag har inte något att sysselsätta min hjärna med.
Om nu någon är intresserad av att veta vad jag kommer ha på mitt vegetariska julbord så kommer det här:

*Mamma Birgittas "köttbullar.
*Soja-cocktail korv.
*Vegetarisk julskinka.
*Mamma Mu's broccoligratäng.
*Hemmagjord rödbetssallad.
*Gräddstuvad grönkål.
*Två olika pajer. Mest troligt en rödlökspaj med timjan och en grönkålspaj med västerbottensost.
*Smörslungad brysselkål
*Kålrotslåda med saffran.
*Fejk-Jansons.

Det är iallafall några tankar, kanske orkar jag inte göra alla rätter. Min släkt är inte känd för att vilja prova på nya saker och det känns dumt att göra en massa mat som ingen kommer ens smaka på.
Det kallskurna till mig själv är fortfarande dåligt. Tänkte servera pajerna kalla så det är ju en sak.
Sen hade jag tänkt baka ett vörtbröd för första gången ever, men jag måste nog göra ett provbak innan. Kanske ett annat bröd för dem som inte gillar vört.
På efterrättsfronten så är mina släktingar ännu tråkigare. Hallon, glass och grädde. En efterrätt som är tusen gånger godare på sommaren med färska hallon. Och som en chef på jobbet sa "en efterrätt man kan äta 364 dagar om året".
Ska inte gnälla ner på mina fina släktingar alltför mkt. Men jag önskar ibland att de var lite mer öppna och ville göra lite annorlunda saker till julen :). Inte nu byta ut julskinkan mot palt, men lite nya saker skulle inte skada.

Oj blev ett betydligt längre inlägg än planerat. Så kan det gå !!
Och vet ni, det är fortfarande ingen som kommenterat om vad man MÅSTE ha på julbordet. Kom igen och ge mig something !!


2012-12-14 | 13:11:56

Snö och mera snö.

Vad jag förstår på folk så är det inte vidare roligt att vara husägare i Pite just nu. Snön fullkomligt vräker ner, och på bara några dagar har det kommit hur mycket som helst.
Eftersom jag bor i lägenhet mitt i stan, och knappt behöver använda bilen, ja ibland går det veckor utan att jag suttit bakom ratten. Så känner jag mig inte särskilt drabbad. Visst kan hundpromenaderna bli en aning blöta och blåsiga, men jag tycker ändå inte att jag har rätt att klaga.
 
Har jobbat eftermiddag i princip hela veckan, vilket gör att mina dagar blir lite konstiga. Kliver upp på morgonen och känner en lätt stress över att hinna med allt innan jag ska och jobba, för att sen inse att jag har flera timmar på mig. Ledig helg, men har erbjudit mig att jobba. Min vänliga chef ordnade så att jag fick vara ledig julafton, juldagen OCH annandagen, så det känns som om jag kan ställa upp nu. Har tänk försöka njuta av julen, vilket jag katastof-misslyckats med tidigare år.
Julgranen står fortfarande halvnaken, endast ljus i sitt hår har den fått. Tanken var att jag skulle klä den efter det att jag hade sett lucia på morgonen. Men läskiga nyheter förstörde dagen, och lite av julstämningen faktiskt. Helt plötsligt kändes det bara onödigt, tråkigt och stressande att göra jul och fira den.
Jag hoppas känslan kommer lägga sig, allt gick ju tack och lov bra. Dock gnager det i mig att även denna julen kommer bli överskuggad av något tråkigt.
 
Nu ska jag inte deppa ner er alldeles !!
Jag vill har era absoluta MÅSTEN på julbordet. Ska bli intressant att få höra vad ni inte klarar er utan. Så var inte blyga, kommentera mera !!
 
 
Munkis i full vinterskrud. Nu är det dock några dm mer snö utanför dörren.

2012-12-14 | 11:22:54

Snabbt knäckebrödsbak.

Efter en timma i skogen med hundarna så kom jag hem fylld av energi.
Dammråttorna fick fly och skurmoppen jobba lite.
Sen har jag varit lite sugen på att prova på att baka knäckebröd här hemma. Jag är sugen på att prova på en massa recept inför jul, vörtlimpa, sirapslimpa mm. Risken är att jag tar mig vatten över huvudet.
Men iallafall så hittade jag ett recept igår på snabba knäckebröd ifrån en gammal Allers som jag med all säkerhet stulit från mamma, mormor eller farmor. Tänkte att det passar ju fint att fixa till innan jobbet. Det är baserat på ett vanlig bikarbonatbröd och är busenkelt att röra ihop.
Första kakorna blev alldeles för tjocka, men jag lärde mig lite och de andra blev lite bättre. Jag smaksatte dem med lite brödkrydda och stoppade i havregryn istället för pumpakärnor och solroskärnor. (Testpersonen som ska smaka är inte så mkt för frön och hela kärnor).
 
Snabbknäcke.
ca. 12st.
 
3 1/2 dl vetemjöl.
3 1/2 dl grahamsmjöl.
1 1/2 tsk bikarbonat.
1 1/2 tsk salt.
1 dl pumpakärnor.
1 dl solroskärnor.
3 msk hela linfrön.
1 dl torkade tranbär.
1 dl flytande margarin.
6 dl filmjölk.
 
1. Blande de torra indgredienserna i en degbunke. Tillsätt tranbär, margarin och filmjölk. Rör samman till en slät men kladdig deg.
2. Klicka ut på bakplåtspappersklädda plåtar. Bre ut klickarna till ungefär 15 cm stora kakor.
3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca. 20 min.
4. Låt dem gärna eftertorka i den avstängde ugnen med luckan på glänt.
 
 

2012-12-12 | 22:59:03

En massa tolvor.

Det har pratats mkt om vad man gjorde idag, den 12-12-12 klockan 12.12.
Själv tänkte jag inte direkt på det.
Jag var iallafall ute i skogen med mina hundar och mådde gott.


2012-12-12 | 14:56:57

Bild.


2012-12-12 | 14:41:09

12-12-12.

Peppar, peppar, det verkar då inte vara någon kräksjuka på G.
Sovit lite dåligt och lite orolig i magen, men hey det tar jag utan problem !!
 
Det var dock tungt att ta sig upp i morse, funderade på att stanna i soffan tills jag skulle och jobba. Upp tog jag mig dock och vi begav oss ut i skogen. Det snöade på rätt bra, och stigen var inte direkt upptrampad. Men det var så härligt att gå där med två överlyckliga hundar brevid sig. Alldeles ensam i en nästan orörd skog. Trampa runt på så välbekanta stråk, känna hur jag verkligen hör hemma i Munksund. Här vill jag bo, här vill jag uppfostra mina barn.
Jag stannade upp och tänkte på hur bra jag ändå har det just nu. Hur lätt man tar allt och alla förgivet.
Igår inträffade en dödsolycka här i Pite. En 18-årig kille miste livet och flertalet blev skadade.
Även om döden aldrig kommer lämpligt, så känns det extra hemsk så här nära jul.
För mig blir det tredje julen på raden som det kommer fattas någon vid julbordet. Och det skrämmer mig att fortfarande är det tid kvar att förlora någon.
Där i skogen så var jag så tacksam för de mina och allt det jag har.
 
 

2012-12-11 | 17:46:40

Jäst.

Som jag har längtat. Att få sitta i ett mysigt hus, äta "julbord" och surra med fina människor.
Men ikket, istället ligger jag här illamående som en gnu och surar.
Jag VÄGRAR få vinterkräksjukan och hör sen !!
Såklart hade jag precis satt en saffransdeg på jäsning och hade tänkt försöka göra några goda saffransbullar till lucia. Jag som är smått livrädd för jäst.
Men det var bara att baka ut klumpen, som inte alls blev bra bullar. Jag ger dock inte upp, fast för ikväll gör jag det. Ska ligga här och sura, så det så !!


2012-12-11 | 05:28:21

Early Bird.

Om jag är min mammas dotter när det gäller att baka och vara kreativ på kvällen/natten. Så är jag verkligen inte min fars dotter när det gäller att kliva upp tidigt. Pappa väcker gärna tuppen, jag vill bara slå ihjäl den när klockan ringer.
Men nu är jag iallafall uppe, ögonen är öppnade och jag tycker inte att man kan begära så mkt mera den här tiden på morgonen.
Jobb nu såklart och sen ikväll väntar julbord på Dr. Villan. Mitt första julbord på jag vet inte hur länge. Nej, jag ska inte äta kött, men de skulle fixa till en vegetarisk rätt, plus att jag fick ta det som jag kunde på det riktiga julbordet. Bara det att få äta i en julig miljö med trevliga människor, det ska bli så himlans mysigt.
 
Nåja ska ila vidare.
Go morron !!

2012-12-10 | 19:13:17

Julbloggen Pettersson.

Man kan nästan tro att denna blogg har blivit en julblogg. Men det är det som jag känner för att skriva om just nu. Vad som händer när julen är över det får vi se.
Lite smått julgalen kanske jag är. Förstå hur lång och mörk vintern skulle vara om julen inte fanns där mitt i med allt sitt ljus och värme.
 
Tro det eller ej, men det är ganska så mycket med julen som inte alls faller mig i smaken. Förutom det mesta på julbordet som av ganska självklara anledningar går bort, så finns det en hel del annat.
 
*Julmusten.
*De skumma tomtarna.
*Sill, gravad lax, sillsalladen.
*Pepparkakor.
*Glögg.
*Knäck.
*Jansons.
*Vanliga tråka lussekatter.
*Fudgen/kolan.
 
Ja det finns säkert en hel del som jag inte kommer på nu. Och jag vill ju inte klanka ner på julen för mycket.
För jag älskar ljusen, förväntan, saffransdoften och gemenskapen.
 
Huvva-dricka.
 
Nu ska jag koka lite fudge.
 
 

2012-12-09 | 20:50:01

Inget tö på Anna-dagen.

"Om det töar på Anna-dagen så kommer vintern att töa bort".
Ja idag har det då allt annat töat. Så jag håller tummarna att vi får en vit jul !!
 
Granen står med sina ljus och väntar. Men vet ni vad, jag tänker inte klä den ikväll. Även om jag har gott om energi, så vet jag att jag har bara några få timmar i ryggsäcken och att jag ska iväg och jobba i morgon. Alltså har jag beslutat mig att efter detta inlägg ska jag stänga av datorn, mobilen och bara sätta mig i soffan och ta det lite piano.
 
Saffransskorporna fyllde lägenheten med en fantastisk doft. Och de bor nu i en burk i min nya kökshylla. Hade tänkt prova att baka eget knäckebröd, så jag pulsade iväg till Coop. Men väl där insåg jag hur många påsar mjöl jag behöve, och insåg min egen begränsning. Jag tar det på tisdag då jag ska storhandla och har med mig "dramaten".
Pyssel suget fanns dock kvar, och jag provade på att göra en tranbärsmarmelad med vit choklad. Tranbär är ju bara så gott, och vit choklad, ja det passar väl till allt, iallafall i min värld.
 
Blir inga bilder, mina kära iPhone tyckte att dryga 3000 var lite mycket och att jag behövde tömma den. Så det är precis vad jag gör i detta nu.
 
Hoppas ni har haft en bra söndag alla där ute !!

2012-12-09 | 15:05:45

Andra advent.

Det var riktigt roligt igår. Efter julfesten så var vi ett stort gäng som åkte in till stan och gick ut på Challange. Där dansades, skrattades och Coopades det som bara den.
Vi var kvar till stället stängde och jag var inte i säng förrän efter fyra.
Tack alla inblandade för en bra kväll !!
 
I morse vaknade jag dock strax efter sju, klädde på mig och gick på en härlig morgonpromenad med pojkarna. Snön föll och det var i princip tomt ute, förutom en traktor som skottade bort all snö som fallit under natten. Hade det varit julaftonsmorgon så hade det i princip varit perfektion.
La mig i soffan för att se Nyhetsmorgon och må lite gott. Lyckades somna en stund, och har varit lite halvslö hela förmiddagen.
 
I ugnen finns nu saffransskorpor !! Doftar helt sjukt gott och jag blir lycklig bara av att se på dem.
Utanför fönstret faller lapphandskar och granen ska kläs ikväll.
Ja det låter nästan för bra för att vara sant !!
 
Njut av andra advent kära ni, snart är julen här och förbi och kanske lämnar kanske kvar en önskan om mer. Det brukar den göra hos mig. Men det är NU vi finns här, det är NU det sker.
 
Hemgång i en snöig natt.
 
Julig morgonpromenad i staden.
 

2012-12-08 | 15:29:05

Kul nanting.

Lite stressad, försöker göra en höna av en fjäder, en svan av en anka, med andra ord göra mig klar för kvällens julfest.
Kollade snabbt igenom "mina" bloggar för att se att jag vunnit en tävling hos MonsterMalla !!
Woop, woop lixom !!
Så om det är någon som vilja hänga på och se Linnea Henriksson så får ni hojta till. Det är nästa lördag alltså.
 
Jaja måste fortsätta göra mig klar om jag ska ta mig iväg ikväll.
 
Adjö !!

2012-12-07 | 20:21:28

Grinchen.

Jag har funderat en hel del på det här med "Grinchar".
Jag har full förståelse för att alla inte kan gillar julen, eller ok kanske inte FULL förståelse men ändå.
Men varför måste man sprida sin dåliga energi över de som faktiskt gillar julen ??
Vad spelar det dig för roll om jag köper tre tusen julklappar, vad rör det dig om jag tindrar med ögonen som ett barn när det snöar lapphandskar. Så länge jag inte använder dina pengar eller dina ögon så borde det inte spela dig någon roll.
Det finns andra saker som folk älskar, som jag inte förstår mig på. Inte försöker jag förminska eller tracka ner på det för det.
Folk gnäller om att det stressas, pressas och allt kostar.
Det behöver faktiskt inte vara så, du bestämmer själv om du ska köpa klappar, baka eller pynta. Det känns ibland dock som om det blivit en trend, eller lite inne att gnälla på julklappshets och alla som adventsmyser.
Läs inte, se inte, skit i det om du stör dig på det.
 
Men låt oss som älskar julen göra det, och så kan du gnälla hemmavid istället.
För du kan ändå inte få mig att tycka som du !!
 
 

2012-12-06 | 23:15:53

Landar.

Just satt mig i soffan, fast jag egentligen borde ligga i sängen.
Bak, jobb, kalas och lite mera bak.
Ska upp tidigt i morgon, men känner att jag behöver varva ner lite.
En kopp Cocoste och lite Instagram får hjälpa mig att stressa ner.


2012-12-06 | 11:32:48

Julbordsfunderingar.

 
I morse så hade jag helst velat lega kvar under täcket. Varmt och skönt var det där.
Men jag lyckades ta mig upp, och började morgonen med att baka lite. Och konstigt nog är jag nu full av energi. Dåliga nätter och full rulle borde har gjort mig seg och trött, men det är snarare tvärtom. Känns som om jag fått i mig något preparat som höjt energin i höjden. Inte för att jag klagar !!
 
Bakar kanelhjärtan till adventsfikat på jobbet i morgon. När de är klara så är det bara att bege sig till jobbet, fackmöte och sen jobb. Kvällen kommer avslutas med ett kalas. Full rulle med andra ord.
Låg länge igår och läste mina julmagasin.
Sen jag blev vegetarian så har mina julbord sett minst sagt torftiga ut. Inte för att jag var någon galning i julmaten innan. Men som veg har jag haft mina köttbullar och sojakorvar. That´s it liksom. Kallskuret finns det ingenting av, och sill gillar jag inte. Ifjol kom ju julskinkan utan ände, och det gjorde det hela så mkt roligare. Mamma har även gjort broccoligratäng nåt år, så det växer.
Men jag är sugen på att göra ännu mera. Så jag grunnar på någon slags paj, kanske en kålrotslåda, brysselkål och kanske försöka mig på en paté. Min röbetsallad från ifjol får hänga med i år, samt grönkålen som jag tyckte var en höjdare.
Så kanske jag inte är klar ett dygn innan alla andra detta år.
Har ni några tips på rätter utan kött så får ni gärna dela med er !!
 
Nä nu måste kakorna bakas ut och jag ta på mig något annat än pyjamas.
 

2012-12-05 | 20:19:16

Shopping.

Jag åkte till Lule för att kanske inhandla de sista klapparna, men hm. Inte en enda julklapp har jag köpt. Dock råkade det bli en hel del till mig själv.
Te, nya vantar, nagellack, tjafs och lite smink.
Liiiite dåligt samvete har jag, så jag tänkte döva det med att baka lite till mina arbetskamrater.


2012-12-05 | 10:29:12

Rocky Road-kaka.

 
Här kommer receptet på Rocky Road, fast i kakform.
 
Deg:
200 g smör.
4 1/2 dl vetemjöl.
1 dl florsocker.
 
Arbeta samma ingredienserna till en deg. Tryck sedan ut den i en långpanna med bakplåtspapper, ca. 20*30 cm.
 
Fyllning:
200 g cream cheese naturell.
150 g jordnötssmör.
1 dl cane syrup.
2 msk vaniljsocker.
1 ägg.
3 dl minimarshmallows.
2 dl salta jordnötter.
3 dl Polly, Dumle eller annan choklad.
 
Rör samman cream cheesen och jordnötssmöret. Tillsätt sedan sirap, vanlijsocker och ägg och blanda detta till en slät smet. Bre ut över degen. Strö över hackade nötter och chokladen.
Grädde i mitten av ugnen i 175 grader i 25-30 min.
Låt svalna helt innan kakan skärs i rutor.
Förvaras torrt och svalt.
 
Haha fast jag vet inte riktigt vad det ser ut att vara på bilden. Musli kanske ?? =).
 
Självklart kan man ha i princip vad man vill på kakan. Själv skippade jag jordnötterna och tog pistage. Skippade marshmallows och valde Polly och Dumle, lite vit choklad samt crunchy corn. Man kan ju ha gelehallon, valnötter, riesenkola, ja som sagt i princip vad man vill !!
 
 
 

2012-12-05 | 10:00:55

Lediga onsdag.

Igår hann jag med att förstöra min nya, fina julduk. Jag hann även med att köpa inte bara en, utan två nya dukar. Storhandlade, frös, beställde några julklappar, stökade lite och bakade lite. Vi ska ha adventsfika på jobbet på fredag, och jag har några saker som jag vill prova på. Och vem passar bättre som "offer" än kollegorna, som iof äter allt.
Igår bakade jag iallafall den numera klassiska Rocky Roaden, men jag hittade ett recept där man gör den mer som en kaka än som godis. Recept kommer senare.
 
Idag är jag ledig, första lediga dagen på en vecka. Men jag ska inte gnäll, jobbar bara torsdag och fredag och sen är jag ledig helgen.
Funderar om jag ska fortsätta baka, eller om jag ska dra iväg till grannstaden och se om jag hittar någon fler klapp.
Först ska jag dock läsa mina favoritbloggar. Har gjort en helt ny mapp på datorn men de bloggar som jag tycker ger helt fantastiska jultips och sprider julens härliga känsla. En bra start på morgonen helt enkelt !!
 

2012-12-04 | 14:17:50

Fjärde.

Vet ni, det är bara fjärde december men jag är nästan klar med alla julklappar. Några kvar att beställa, och såklart fundera ut vad jag ska ge till kusin och Elin, men i det stora hela är jag färdig !!
Drygt tjugofem stycken har jag, men då ska ju några bli födelsedagspresenter också.
Oh I like !!


2012-12-03 | 16:58:56

Tomtefar.

Jag fick en massa underbara saker från Leila´s Generalstore när jag fyllde år.
Mkt vill ha mera !!
Så tomten, finns det plats i säcken för dessa, så ja tack !!
 
 
 

2012-12-03 | 14:24:31

Sätt dig inte ned !!

"Sätt dig inte ned, sätt dig inte ned."
Det har varit mitt mantra de senaste dagarna. För hade jag satt mig ner så hade det inte blivit mkt gjort på Aronsgatan. Tre dagar med fullt ös på jobbet och jag ville inget hellre än att sätta mig ner varje dag jag kom hem. Men jag bet ihop och lyckades åstakomma en hel del.
Julpyntandet är färdigt, förutom granen som ska kläs till helgen. Enligt mig ska granen fram i tid, så man hinner njuta av den och har någonstans att förvara klapparna.
Jag har öven i jakt på två ljusslingor, röjt i genom två garderober och en skrubb. Kastat saker som aldrig förr, bara för att hitta slingorna i den första kartongen jag tog upp från källaren. Nåja lite mindre skrot finns det här hemma nu.
 
Igår ställde jag mig och bakade lite pepparkakor, inte förr att jag äter dem, men de sprider ju en sån härlig doft. Sen så var jag riktigt sugen på att baka, men hade inte ork att röra och vispa saker. Då var en färdig pepparkaksdeg lösningen. Mös sen med en kopp kanelte och lite tidningar.
Har precis kommit hem från jobbet, och faktiskt satt mig ner. Jag måste, hade tänkt klicka hem lite julklappar faktiskt. Men jag satte mig på en hård stol i köket, hade jag hamnat i soffan hade jag med all säkerhet redan sovit.
 
Hur mös ni på första advent ??

2012-12-02 | 07:51:51

Första advent.

Jag klev upp lite tidigare idag för att hinna ta det lite lugnt. Tända det första ljuset och njuta av det.
Första advent är här och det är dags att andas in julen.


2012-12-01 | 09:13:11

1:a december.

Första december idag.
Bara tjugofyra dagar kvar till tomten kommer.
Så nära men ändå så långt borta.
Igår när jag klev ut från jobbet mötes jag av en julgran i full prakt, omgiven av yviga snöflingor. Ett leende kom över mina läppar.
Idag är min värld helt vit, och vi håller alla tassar och tummar för att den ska förbli så.
Försökte pynta klart igår, men det gick lite åt skogen kan man säga. Den nya fina stjärnan ar trasig, julbelysning som är borta och lite annat tjorv. Tillslut fick jag då upp alla gardiner, adventsstaken är gjord och nejlikorna sitter i apelsinerna. Bättre än ingenting.
 
Nu ska jag ta det lugnt en stund, innan det blir att spendera dagen på Coop.
 
Sköt om er !!
 
 

RSS 2.0